2011. február 21., hétfő

Banan torta

Hozzavalok:
  • 250 g cukor
  • 250 g liszt
  • 140 g pecandio
  • 1 evokanal vaj
  • 2 tojas
  • 2 tojasfeherje
  • 3 nagy v. 4 kicsi erett banan
  • 150 ml etolaj
  • 100 ml tej
  • 1 kaveskanal orolt fahej
  • 1 tasak sutopor
A torta tetejehez tegyunk egy talba 2 evokanallal a cukorbol, lisztbol, durvara vagott pecandiobol, ill. a vajat, majd morzsoljuk ossze es hagyjuk allni.
Egy talban villaval keverjuk el a 2 egesz tojast, adjuk hozza a puresitett banant, olajat, tejet. Masik nagy talban ontsuk ossze a maradek cukrot, lisztet, pecant, fahejat es sutoport. Verjuk fel a tojasfeherjet. A babanos masszat boritsuk a lisztesbe, es keverjuk ki csomomentesre. Vegul forgassuk bele a kemeny tojasfeherjet is. A kesz tesztat ontsuk egy sutopapirral kibelelt (kb 20 centis) formaba, majd szorjuk meg a felretett ragacsos morzsaval. 180 fokra elomelegitett sutoben 1 orat sussuk, de 45 perc utan nezzuk meg, hogy nem eg-e tulsagosan a teteje. Ha igen, fedjuk be alufoliaval.

Megyjegyzes: a 180 fok soknak tunt, hamar egett a teteje es a sutesi ido is duplajara nott, miutan 150 fokra csokkentettem a homersekletet. Pecant nem kaptam, csak kevereket, amiben volt minden (dio, pisztacia, kesu...), igy azt hasznaltam fel a tortahoz.

2011. február 11., péntek

Tonhalas-cukkinis-gombas teszta

Hozzavalok:

  • 40 dkg penne teszta
  • 1 darab (kb. 160 g) konzerv tonhal
  • 1 nagyobb meretu cukkini
  • 1 szal porehagyma
  • kb. 3 dl paradicsomszosz
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg gomba
  • 2 evokanal olivaolaj
  • so, bors
A porehagymat felkarikazzuk, es megparoljuk az olivaolajon. Hozzaadjuk a feldarabolt gombat es cukkinit, sozzuk es borsozzuk. Mikor a zoldsegek mar majdnem megpuhultak, hozzaadjuk a zuzott fokhagymat, majd hozzakeverjuk a paradicsomszoszt. Villaval osszenyomkodjuk a tonhalat, es azt is hozzaadjuk. Egyet forralunk rajta, es mar kesz is. Amig keszul a szosz, a pennet forro, sos vizben kifozzuk, majd leszurjuk, szosszal osszekeverjuk, kozepesen meleg sutoben kb 15 percig sutjuk.

Tipp: aki szereti, tehet bele (kaliforniai) paprikat, friss paradicsomot es egyeb idenyzoldsegeket is.

2011. február 6., vasárnap

Gyumolcsos ozgerinc

Hozzavalok:
  • 100 g vaj
  • 100 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 100g cukrozott vegyes gyumolcs (szaritott gyumolcs)
  • 4 tojas
  • 50 g dio
  • 1 citrom reszelt heja
A kisse megolvasztott vajat a porcukorral habosra keverjuk, majd egyenkent hozzaadva a tojassargajat, tovabb keverjuk. Hozzaadjuk a kemeny habba vert tojasfeherjeket is, majd beleszitaljuk a lisztet. Hozzakeverjuk a reszelt citromhejat, az aprora vagott gyumolcsot es a gorombara vagott diot. Ozgerinc formaba toltjuk, majd 180 fokon kb. 40 perc alatt megsutjuk. Meg melegen leporcukrozzuk.

2011. február 5., szombat

Bananos csokoladetorta

Hozzavalok:
  • 200 g finomliszt
  • 20 g kakaopor
  • csipet so
  • 60 g cukor
  • 1 tojas
  • 1 dl tej
  • 120 g vaj
  • 2 banan
  • 1/2 tasak sutopor
  • 1 dl tejszin
  • 130 g etcsokolade
  • 20 g porcukor
Egy talban osszekeverem a szaraz hozzavalokat, majd egy masik talban a nedvest. Ezt kovetoen egymasba forgatom a ket kevereket, es jol kikeverem. Vajazott, lisztezett ozgerinc formaba ontom a felet, belehelyezem a 2 banant, kicsit lenyomom, majd befedem a maradek masszaval. 180 fokon 12, majd 150 fokon tovabbi 25 percig sutom.
Ha lehult a torta, bevonom. A mazhoz felforralom a tejszint, belekeverem a porcukrot, aprora darabolt etcsokit. Kikeverem simara, majd raontom a tortara, s hutoben teszem megdermeszteni.
Related Posts with Thumbnails