2010. január 29., péntek

Vagott sos teasutemeny

Hozzavalok:
  • 300 g liszt
  • 200 g vaj
  • 1 dl tejfol
  • 1 tojassargaja
  • 150 g reszelt sajt (ementali v fustolt v akarmi)
  • 1 keshegynyi so
  • 1 tojas a lekenesere
  • sajt, komenymag, mak, szezammag stb. a tetejere
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd gyorsan osszegyurjuk a tobbi hozzavaloval. Cipo alakra formazzuk, es hutoben 15 percig pihentetjuk. Ezutan lisztezett feluleten 1,5 cm vastagra kinyujtjuk, felvert tojassal megkenjuk. Formakkal kiszurjuk vagy eles kessel felvagjuk (teglalap, negyzet, romusz stb. alakura). A megkent tesztakat sajttal, komenymaggal, makkal vagy szezammaggal szorjuk meg. Sutolemezre tesszuk, es 180-200 fokon kb 20 perc alatt megsutjuk.

Sajtos puffancs

Hozzavalok:
  • 3 dl tej
  • 80 g margarin
  • 150 g finomliszt
  • 150 g reszelt sajt
  • 3 tojas
  • 1 kiskanal so
Forraljuk fel a tejet a soval es a margarinnal. Amikor felforrt, levesszuk a langot tartalekra. Ontsuk hozza a lisztet es keverjuk simara. Vegyuk le a tuzrol. A lereszelt sajtot a tojasokkal keverjuk ossze egy talban. Amikor a teszta kezmelegre hult, adjuk hozza a sajtot. Tepsibe helyezett sutoformaba toltjuk a masszat 2 kiskanal segitsegevel. Ha nincs formank, kizsirozott tepsibe kis halmokat formazva is kisuthetjuk. Elomelegitett sutobe tesszuk, 25-30 percig sutjuk, amig szep piros nem lesz.
Megjegyzes: Mivel a recept nem irja a sutes fokat, en kb 165 fokra allitottam. Az elso keszites soran lapos, de nagyon finom sutit kaptam, igy most a muffinformaimban keszitettem oket. Egy kicsi megmaradt, azt kulon, halmokba raktam egy tepsire, ami ezalkalommal gyonyoruen megemelkedett es igazi puffancsot formazott.

2010. január 25., hétfő

Szines sutik

Hozzavalok:
  • 100 g vaj
  • 100g porcukor
  • 1 tojas
  • 225 g finomliszt
Tedd a puha vajat egy talba a porcukorral, es keverd oket mig konnyu, habos lesz. Add hozza a tojast, jol keverd bele. Vegul szitald ra a lisztet. Gyurd tesztava a masszat, majd csomagold be folpackba es helyezd a hutobe 15 percre.
Ezutan lisztes feluleten nyujsd ki a tesztat (ne tul vekonyra), es vagj ki kulonbozo formakat belole. Helyezd a sutiket sutotalcara vagy sutopapirral kibelelt tepsibe, es suss 180 fokon kb 10 percig, mig aranybarnak lesznek.
Dekoralashoz szines cukorkak, tojasfeherje, cukormaz.
U.I.: Angol szakacskonybol szabadosan forditva:)

2010. január 21., csütörtök

Lazacos-uborkas spagetti (1 eves kortol a szalka miatt, de akar hamarabb is)

Hozzavalok:
  • 500 g lazacfile
  • 1 kigyouborka
  • 250 g spagettiteszta
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy csokor friss kapor
  • so
  • etolaj
Hamozzuk meg es vagjuk elobb vastag korszeletekre, majd hasabokra az uborkat. Mossuk meg es apritsuk fel a kaport, azutan keszitsunk elo harom gerezd fokhagyamt. Rakjuk fel foni a tesztat, mig elkeszitjuk a lazacot. Mossuk meg, huzzuk le a boret, rantsuk ki a szalkakat, majd szeleteljuk vekony csikokra. Forrositsunk meg egy evokanal olajat, szorjuk bele a lazaccsikokat, es keverjuk meg alaposan. Nyomjuk bele a fokhagymat, majd szorjuk ra az uborkahasabokat es a felapritott kaport. Kevergessuk par percig, sussuk at alaposan, vegul talalas elott keverjuk ossze a spagettivel. Par csepp citromlevel izesitve talaljuk.
Megjegyzes: Konzerv lazacot hasznaltam, szaritott kaporral. Es igy is jol esett valami kulonlegeset enni.

Kokuszgolyo

Hozzavalok:
  • 50 g kakaopor
  • 100 g vaj
  • 200 g daralt dio
  • 200 g porcukor
  • 400 g daralt keksz
  • 1/2 dl rum
  • keves tej
  • kokuszreszelek
  • magozott meggybefott
A szaraz hozzavalokat egy talban osszekeverem, majd hozzaadom a rumot, es annyi tejet, hogy jol formazhato legyen. Golyokat formalok belole, kozepre egy szem meggyet szurva, majd megforgatom kokuszreszelekben. Hutoben tarolom, jol zarodo dobozban.
Megjegyzes: akkor a legfinomabb, ha Lori is segit:) Illetve ocsem tippje: tejbe forgatom a golyokat a kokuszreszelek elott, hogy jobban tapadjon.

Rozmaringos edesburgonya lilahagymaval (7 honapos kortol)

Hozzavalok (egy gyerek es egy felnott adaghoz):
  • 2 db edesburgonya (batata)
  • egy fej lilahagyma
  • orolt rozmaring
  • so
  • egy-ket evokanal olivaolaj
  • a felnottnek esetleg 5 deka juhturo
Az alaposan lesurolt burgonyat hosszaban kette vagjuk, bekenjuk olivaolajjal, a sajat adagunkat megszorjuk rozmaringgal, hagymakarikaval, majd alufoliaba csomagolva megsutjuk 200 fokon 20 perc alatt. A babanak akar a hejabol kanalazva is adhatjuk a finom falatokat, de puret is nyomhatunk neki villaval. A felnott adaghoz jol illenek a sos sajtok es a juhturo.
Megjegyzes: A sutesi ido nalam min. 40 perc szokott lenni. Egy csomo hagymat rakok a krumplikra, mivel nagyon fincsi! Rubennek a hejabol adom, amiert nagyon odavan!

2010. január 16., szombat

Palacsinta

Hozzavalok:
  • 200 g liszt
  • 2 tojas
  • 1/2 l tej
  • 1/2 dl olaj
  • csipet so
A hozzavalokat habverovel osszekeverjuk, es nehany ora hosszat allni hagyjuk. Ekkor hajszalvekonyan kiolajozunk egy palacsintasutot, es ezen sutjuk az elso palacsintat. A kovetkezo palacsintahoz mar nem kell kiolajozni a sutot, mert a tesztaban levo olaj hatasara nem szabad leragadnia. Igy a sutes sokkal gyorsabba valik, es a konyhank nem lesz egett zsirszagu, a teszta viszont konnyebb lesz tole.
Megjegyzes: En fel adagot csinalok magunknak, az kb 6 db nagy palacsinta. Felso kepen kokuszos lathato. Az utolso adaghoz kevertem a kokuszreszeleket, majd angolosan, citromlevel locsoltam meg es kristalycukorral szortam be. Az also kepen levore -ugyan nem latszik- szines, kicsi cukorkakat szortam, hogy legyen valami kulonleges Lorinak is.

2010. január 15., péntek

Csokoladetorta

Hozzavalok:
  • 3 dl fozotejszin
  • 30 dkg kristalycukor
  • 37.5 dkg margarin
  • 15 dkg keseru kakaopor
  • egy kesz sima vagy kakaos piskotalap
A tejszint labasban a cukorral kevergetve 2-3 percig forraljuk. A margarint beledobjuk, ha elolvadt benne, a kakaot is beleszitaljuk. Jol elkeverjuk, a tuzrol lehuzzuk, hulni hagyjuk, majd hutoszekrenybe tesszuk par orara. Ezutan elektromos habverovel jo habosra keverjuk.
A piskotakorongot lapjaban harom reszre vagjuk. A csokoladekremet negy reszre osztjuk. A tortalapokat ezzel megkenve egymasra illesztjuk. A maradekkal a torta oldalat korbekenjuk, es habzsakbol a tetejet is ezzel diszitjuk.
Megjegyzes: 3 tojasos piskotahoz a csokiszosz harmadat keszitem, az eloirtnal kevesebb cukorral; a piskotat ilyenkor csak ket reszre vagom.

Piskotaalap (alaprecept)

Hozzavalok:
  • 6 tojas
  • 6*20 g kristalycukor
  • 6*25 g finomliszt
A tojasok sargajat a cukor ketharmadaval kremesre, feheredesig keverjuk. Elektromos habverovel 3-4 perc. A tojasfeherjet kemeny habba verjuk, a vegefele a maradek cukrot is beledolgozzuk.
Egyharmadat a cukros tojassargajara tesszuk, de meg nem keverjuk el. A liszt egyharmadat raszitaljuk, igy nem lesz csomos, majd ovatos mozdulatokkal osszeforgatjuk. A maradek habot es lisztet ugyanigy, ket reszletben keverjuk bele.
A masszat kivajazott, belisztezett vagy sutopapirrak belelt, 24 centi atmeroju tortaformaba simitjuk, majd 150 fokon 50-60 percig (tuprobaig) sutjuk.
Jo tanacsok:
Ha a recept szerint a piskotakorongot lapjaban 3 reszre kell vagni, akkor 1 tojassal, 1 evokanal cukorral es ugyanennyi liszttel tobbet szamitsunk, hogy nagyobb legyen a teszta, konnyebben felvaghassuk.
Ha kakaos piskotat sutunk, 1 evokanal keseru kakaoport hasznaljuk ugyanennyi finomliszt helyett, es a cukorral felkevert tojassargajaba ontsunk egy evokanal vizet.
Dios piskota eseten 2 evokanal finomlisztet helyettesitsunk ugyanennyi daralt dioval.
Related Posts with Thumbnails