2010. március 15., hétfő

Sima kenyer avagy hogyan csinalja Jamie Oliver

Hozzavalok:
  • 30 g friss vagy 3*7 g-os tasakos szaraz eleszto
  • 30 g mez (vagy cukor)
  • 625 ml langyos viz
  • 1 kg eros (?) kenyer liszt
  • 30 g so
Elkeverjuk az elesztot es a mezet a langyos viz felevel. Tiszta feluleten vagy egy nagy talban felpupozzuk a lisztet a soval. Kozepere lyukat furunk, majd ebbe ontjuk az elesztos kevereket. Lassan dolgozzuk ossze a liszttel, vegul a maradek vizet is hozzaontve. Ezt kovetoen jol osszegyurjuk a tesztat, legalabb 5 percig nyujtjuk, hajtogatjuk! Cipo alakura formazzuk, tetejet lisztes kezzel megtapogatjuk, eles kessel melyen bevagdossuk, majd meleg helyre tesszuk, mig megduplazza meretet (~kb 40 perc). A meghizott tesztat ismet jol atgyurjuk, vegleges formara igazitjuk, meg par pillanatig hagyjuk, hogy ismet visszanyerje ketszeres meretet, vegul megsutjuk! Akkor jo, ha az aljat megutogetve kong a kenyerunk.
Megjegyzes: A recept nem irja a sutes hosszat, fokat, igy en 180 °C-on sutottem, 25 percig (azaz veletlen kicsit tovabb, azert ilyen tul barna). Viszont megerte, eletem 2. kenyere, de meglepoen finom:)
U.I.: Angol szakacskonyvbol naaagyon szabadosan....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails