2010. augusztus 24., kedd

Szedres-tejszines torta

Hozzavalok:
  • 7 tojas
  • 140 g cukor
  • 175 g finomliszt
  • 8 lap zselatin
  • 600 g friss v. melyhutott szeder
  • 1 dl tejfol
  • 100 g cukor
  • 4 dl tejszin
A piskotaalaphoz kemeny habba verjuk a tojasfeherjet a fele cukorral, majd a sargajat feheredesig a cukor masik felevel. Az utobbiba beleforgatjuk eloszor a fele-fele lisztet, habot, majd a masik felet is. 150 fokon kb 50-60 percig (tuprobaig) sutjuk. (Igy keszul az igazi piskota (Gabriellatol ellesve), sutopor nelkul: 1tojas-20 g cukor-25 g liszt!!!)A kremhez a zselatint eloiras szerint vizbe aztatjuk. A szedret (disziteshez parat kiveve) osszeturmixoljuk a tejfollel es a cukorral. A zselatint felolvasszuk, a turmixhoz adjuk. Amikor kocsonyasodni kezd, a tejszint felverunk, beleforgatjuk. A tortaalapot vizszintesen negybe vagjuk. Az also lapra rakacsoljuk a forma oldalat, rasimitjuk a krem negyedet, majd piskotalap, krem... Tetejere, oldalara kenjuk a maradekot, majd hutobe tesszuk, mig osszeall.
Megjegyzes: A krem nekem nagyon sok lett a tortahoz kepest. (A kicsik azert orommel megettek a felesleget.) Turemetlensegem ismet benazashoz vezetett, ugyanis nem vartam meg, mig kocsonyasodni kezd a mix, hanem rogton belekevertem a tejszint. Igy egy egesz ejszakan keresztul allt a torta -sutopapirral korbecsomagolva- a hutoben, de vegul megszilardult es nagyon fini lett!

2010. augusztus 21., szombat

Fekete-feher 'brownie'

Hozzavalok:
  • 150 g vaj (sotlan)
  • 200 g etcsoki
  • 200 g porcukor
  • 3 tojas
  • 75 g finomliszt
  • 300 g kremsajt
  • 50 g porcukor
  • 2 tojas
  • 200 g friss gyumolcs (pl feketeszeder, cseresznye...)
A vajat a csoki darabkakkal vizgoz felett felolvasztom (folyamatos keveres mellett). Miutan lehult, hozzakeverem a porcukrot (200 g), a tojasokat (egyenkent), majd a lisztet. Masik talban kikeverem a kermsajtot, hozzaadom a porcukrot (50 g), es a tojasokat. Kremesre keverem, majd egy sutopapirral kibelelt tepsibe kanallal nagyobb halmokat 'cseppentek'. Ezt megismetlem a csokis masszabol is, mig el nem fogy, majd egy villaval osszehuzkalom a tetejet, hogy marvanyos hatast kapjak. Vegul megszorom a gyumolccsel. 180 fokon (legkevereses 160) 30-35 percig (en kb 1 oraig) sutom.

2010. augusztus 16., hétfő

Olaszos izek nyomaban 2. - Csirkes, cukkinis lepeny

Hozzavalok:
  • 1 csomag levelesteszta
  • 2-3 csirekemell file
  • 2 cukkini
  • 10 szem koktel (cherry) paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • so, bors, oregano
  • oliva olaj
A csirkemellet kockázzuk fel, olívaolajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a lereszelt cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, oregánóval ízesítsük. Pároljuk a keveréket 1-2 percig, majd terítsük el a kinyújtott leveles tésztán, és szórjuk rá a paradicsomot is. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.

Olaszos izek nyomaban 1. - Sajtkremes, olajbogyos lepeny

Hozzavalok:
  • 1 csomag vajas levelesteszta
  • 1 doboz kremsajt
  • 10-12 szem szeletekre vagott koktel (cherry) paradicsom
  • 1 kisuveg oliva bogyo
  • par szal aprora vagott porehagyma
  • so, bors, oregano, bazsalikom... (zold fuszer)
A kinyujtott levelestesztat teglalapkent hagyva vagy 4 kistanyerni kort kivagva elokeszitem. Kb 2 centis peremet kiveve megkenem kremsajttal, majd raszorom a paradicsomot, az olaj bogyot es a porehagymat. Vegul fuszerezem soval, borssal es egyeb zold fuszerrel. 200 fokon 20-25 percig sutom.

2010. augusztus 14., szombat

Dinnyes frissito

Hozzavalok:
  • sargadinnye
  • gorogdinnye
  • narancsle
  • kokuszreszelek
Karalabe vajoval szep golyokat vagunk ki a dinnyek husabol. (Ennek hianyaban a kepen lathato modon siman kessel felkockazzuk.) A sargadinnye egyik felgomb alaku hejjaba visszaszorjuk a darabkakat, majd narancslevel felontjuk a tetejeig. Kokuszreszelekkel megszorva diszitjuk.

Sajtos, baconos cukkini

Hozzavalok:
  • 2 cukkini
  • 5 szelet sult bacon
  • 50 g feta
  • 200 ml joghurt
  • 100 g sajt (parmezan ill. egyeb)
  • 1 tojas
  • olaj, bors
A cukkinit -vegei nelkul- lereszeljuk, majd egy vekonyan kiolajozott tuzallo edeny aljara teritjuk. A felszeletelt bacont raszorjuk. Joghurtba belemorzsoljuk a fetat, majd jol kikeverjuk. Hozzaadjuk a sajtot, az elore felvert tojast, vegul borssal fuszerezzuk es jol osszedolgozzuk. Ezt a joghurtos masszat raontjuk a cukkinire es betoljuk a sutobe (180C) 20 - 25 percre.

2010. augusztus 13., péntek

Kecskesajtos rakott zoldseg

Hozzavalok:
  • 500 g burgonya
  • 1 zsenge padlizsan
  • 1 zsenge cukkini
  • 2 zoldpaprika
  • 2-3 paradicsom
  • 200 g kecskesajt vagy juhsajt vagy feta
  • 2 kozepes voroshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • olivaolaj
  • orolt fekete bors
  • so
  • bazsalikom, zsalya, rozmaring
Az osszes zoldseget megmossuk. A burgonyat hejaban, enyhen sos vizben megfozzuk, leszurjuk. Amikor kihult, meghamozzuk, majd nem tul vastagon felkarikazzuk. Amig a burgonya fo, a cukkinit es a padlizsant -miutan a vegeiket lecsaptuk- hamozatlanul vekonyan felszeleteljuk, majd kb fel orara mindkettot besozzuk. A hagymat meghamozzuk, a paprikat kicsumazzuk, majd a paradicsommal egyutt mindharmat karikakra szeljuk. A sajtot vekony szeletekre vagjuk. A padlizsant es a cukkinit kinyomkodjuk, majd seprenyoben, az olivaolajban mindket oldalukat megsutjuk. Egy nagyobbacska tuzallo talat olivaolajjal kikenunk, es a felkarikazott zoldesgeket a sajttal egyutt tetszoleges sorrendben, kisse elukre allitva belerakjuk. A rakottas tetejet soval, borssal, attort fokhagymaval, finomra vagott petrezselyemmel es izles szerint kulonbozo zoldfuszerekkel megszorjuk. 40-45 percig kozepes langon sutjuk.

2010. augusztus 10., kedd

Gyumolcsos parfe

Hozzavalok:
  • 1 l tejszin
  • 250 g gyumolcs (friss vagy kompot)
  • 250 g porcukor
  • 50 g cukrozott narancshej
A tejszint kemeny habba verjuk, belekeverjuk a cukrot, a darabos friss vagy kompot gyumolcsot es a cukrozott narancshejat. A kevereket formaba ontjuk, (pl joghurtos poharba) es a melyhutoben kifagyasztjuk. Talalas elott a format meleg vizbe martjuk, es a parfet talra boritjuk. Tejszinhabbal es gyumolccsel diszithetjuk.
Megjegyzes: Nekem a tejszin csak magaban tul tomeny volt, a kicsit sem ettek meg mind, igy vegul jegkremmel nyomtuk be.

2010. augusztus 9., hétfő

Afonyas muffin

Hozzavalok:
  • 150 g afonya
  • 100 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 300 g liszt
  • 1 tk sutopor
  • 2 tojas
  • 1 tk vanilia kivonat
  • 140 ml tej


A vajat a cukorral par perc alatt geppel kikeverem. Hozzadom a tojasokat, kicsit meg verem. Majd a tejet, a vanailia kivonatot, sutoporos lisztet is belekeverem, amit kovetoen mehet hozza az (altalam felbe vagott) afonya is. 160 fokon kb 30-40 perc alatt keszre sutom.

2010. augusztus 8., vasárnap

Mandulahabos torta

Hozzavalok:
  • 170 g vaj
  • 280 g finomliszt
  • 2 tojassargaja
  • 2 ek rum
  • 1, 5 dl tejfol
  • csipetnyi so
  • 500 g gyumolcs (lehet fagyasztott vagy konzerv is)
  • 50 g porcukor
  • 8 tojasfeherje
  • 6 csapott evokanal kristalycukor
  • 150 g mandula
A tesztahoz valokbol lagy, omlos tesztat gyurunk. A tejfol nem kell mind feltetlenul, csak annyi, mennyit a teszta osszegyursakor felvesz, de megis egy kicsit lagy marad! Ezutan ketfele osztjuk, egyenkent kb 23 centi atmeroju tortalapra nyujtjuk (lapitjuk), majd a kozepesen forro sutoben (kb 170 C) 10-12 perc alatt szep vilagosra sutjuk. Mindket lapot egyenletesen megrakjuk gyumolccsel es megszorjuk porcukorral. Egymasra rakjuk oket egy tepsiben. A tojasfeherjet kemeny habba verjuk az aprankent hozzaadott cukorral, majd ovatosan beleforgatjuk a daralt mandula haromnegyedet. Ezt a habot a torta tetejere halmozzuk, a maradek mandulat erre raszorjuk. Lassu tuzon (kb 130 C) kb 25 percig sutjuk, mig a hab szep vilagosra sul.
Megjegyzes: Ne legyunk turelmetlenek a vegere, a habnak fenyesnek, kemenynek kell lennie, kulomben ugy fog kinezni, mint az enyem:) (Osszeesik a hab!)

Fehercsokolades torta

Hozzavalok:
  • piskotaalap (4 tojasos)
  • 50g feher csokolade
  • 150 g kremsajt
  • 2 ek porcukor
  • 200 g malna v. szeder v. ...
Egy hamozo/pucolo vagy sajtreszelo segitsegevel keszitsunk csokolade reszeleket (kb 10 g). A tobbi csokit olvasszuk fel (mikroban vagy vizgoz felett), majd hagyjuk kicsit lehulni. Ekkor mehet bele a kremsajt es a porcukor, amikkel keverjuk jol simara a masszat. A felbe vagott piskota also lapjat kenjuk meg vele, nyomkodjuk bele a gyumolcsot, ra a masodik fele, majd vonjuk be a tortat a maradek masszaval vagy egyszeruen csak simitsuk a tetejere. Vegul szorjuk meg a csoki reszelekkel es rakjuk hutobe, amig osszeall.

Cukkinis rizs

Hozzavalok:
  • 250 g rizs
  • 2-3 cukkini
  • 1 hagyma
  • 3 fokhagyma gerezd
  • 4 tk oliva olaj
  • 100 g feta sajt
  • so, bors
A rizst a csomagolason feltuntetettek szerint megfozom. Kozben az olajat serpenyoben megforrositom, beleszorom az aprora vagott hagymat, fokhagymat. Miutan kicsit megpirult, hozzaadom a felkockazott cukkinit. Par percig parolom, fuszerezem, hozzaontom a rizst. (Ezzel egy idoben egy kis feher borral is gazdagithatom.) Par pillanataig meg hagyom osszefoni, majd elzarom a tuzet alatt, fedot rarakva pihentetem, mig megteritek.
Related Posts with Thumbnails