2010. szeptember 4., szombat

Aranygaluska (Horvath Ilonkas)

Hozzavalok:
  • 500g finomliszt
  • 20 g eleszto
  • 2 tojassargaja
  • 3 dl tej
  • 60 g zsir, vaj vagy margarin
  • 50 g porcukor
  • csipet so
1 dl langyos tejjel, 5 g cukorral, az elesztovel es 3 kanal liszttel kovaszt keszitunk. A tojassargakat a cukorral elkavarjuk, hozzaontjuk a tejet, amiben feloldottuk a sot. A liszt kozepebe melyedest keszitunk, es abba ontjuk a hozzavalokat a kovasszal egyutt. Fakanallal jol kidolgozzuk, hogy holyagos legyen, es hozzaontjuka az olvasztott vajat is, amivel szinten jol eldolgozzuk. Langyos helyen egy oraig kelesztjuk. Lisztezett feluletre kiboritjuk, majd kinyujtast kovetoen pogacsaszaggatoval szaggassuk ki. Zsirozott tortaformaba helyezzunk belole egy sort es locsoljuk meg olvasztott vajjal. Minden sor tesztat hintsunk meg boven dios cukorral. Ujbol kelesztjuk, ketszeresere, majd lassu tuznel sutjuk. Vaniliamartas, ill. csokoade- vagy borsodot adunk hozza.
Megjegyzes: 150 fokon kb 40-45 percig sutottem.

Vaniliamartas
Hozzavalok:
  • 1/2 l tej
  • 2 tojassarga
  • 50 g cukor
  • 1 kaveskanal finomliszt
  • 1 csomag vanilias cukor vagy 1/4 rud vanilia
  • 10 g vaj
A tojassargakat 1 dl tejjel, a cukorral es liszttel elkeverjuk. A tejet a vaniliaval felforraljuk es forron a tojassargakhoz ontjuk. Tuzre tesszuk es folyamatosan kevergetve addig fozzuk, amig surusodni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojassarga osszecsomosodik benne. Akkor van kesz, ha a kanalrol nem fut le, hanem azt surun bevonja. Ha a tuzrol levettuk, belekeverjuk a vajat.

1 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails