2010. szeptember 5., vasárnap

Vajaskifli (Horvat Ilonkas)




Hozzavalok:
  • 500 g finomliszt
  • 350 g vaj, margarin vagy 300 g zsir
  • 20 g eleszto
  • 2 dl tej
  • 50 g cukor
  • 1 egesz tojas es 1 tojassargaja
  • so
A vajat 100 g liszttel eldolgozzuk, tegla alakura formaljuk es hidegre tesszuk. Az elesztovel es a langyos tejjel felsuru kovaszt keszitunk. Ha jol megkelt (kb 20-30 perc), a tojast a cukorral elkeverve es a lisztet hozzaadva, gyurotablan kidolgozzuk. Egy oraig langyos helyen kelesztjuk, aztan huvos helyen lehutjuk (kb 20 percig). Lisztezett deszkara boritjuk, kinyujtjuk, a lisztes vajat a kozepere tesszuk es a tesztat minden oldalrol rahajtogatjuk, a vajat teljesen beboritjuk. A beburkolt tasztat a nyujtofaval megnyomkodjuk es teglalap alakura kinyujtjuk. A tesztat 3x egymasra hajtjuk. Mindjart utana kinyujtjuk, majd ujra 3x-osan osszehajtjuk. Ezt kovetoen hideg helyen pihentetjuk 20 percet. Ezutan meg 2x kinyujtjuk es hajtogatjuk, utana a tesztat feldolgozzuk; vekonyra kinyujtjuk, haromszogeket vagunk belole (en raktam nehanyba lekvar es vajkremet) kifliket csavarunk, tetejet cukros tejjel megkenjuk es kozepesen forro sutoben pirosra sutjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails