2010. szeptember 25., szombat

Rakott zoldseg

Hozzavalok:
  • 1 kg mirelit zoldseg
  • 50 g vaj
  • 60 g liszt
  • 6 dl tej
  • 150 ml mozzarella
  • szerencsendio, so, bors
Zoldsegeket sos, cukros vizben leforrazom, majd lecsepegtetem. A lisztbol, vajbol, tejbol besamell martast keszitek. (Vajat megforrositom, hozza liszt -amit keverek, mig atfeheredik- vegul tejjel hirtelen felengedem, fuszerezem, 5-10 perc alatt -lassu tuzon- peppe fozom.) Tepsit vajjal kikenem, belerakosgatom a zoldseget, raontom a besamellt, majd a vekonyra szelt mozzarellaval beboritom. Forro sutoben 35-40 percig sutom.

2010. szeptember 24., péntek

Kivul-belul fehercsokis torta

Hozzavalok:
  • 4-6 tojasos piskotatorta
  • 200 ml tejszin
  • 200 g aprora vagott fehercsokolade
  • 150 g fehercsokolade
Ha kesz a piskota, vagy megvan boltbol, akkor elkeszitem a 'ganache'-t. A tejszin felet kicsi labosba ontom, es hagyom, mig a szele el nem kezd forrni. Lehuzom a tuzrol, hozzaadom a csoki darabkakat, keveressel segitem felolvadni, majd berakom a hutobe lehulni. Amint lehult kezi mixerrel kikeverem, mikozben hozzaontom a tejszin masik felet is. A kesz krembol egy reteget a ket fel piskota koze kenek, majd osszeallitom a tortat es bevonom vele az egeszet. Ezutan egy -a torta keruletenel 2 centivel hosszabb- sutopapircsikot vagok le ugy, hogy a magassaga 5 centivel haladja meg a tortaet. Megolvasztom a 150 g fehercsokit vizgoz felett (vagy mikroban, de oda ne egessuk!), majd egy ecset segitsegevel rakenem a sutopapirra. A tetejenek szant reszre kihuzogatom az olvadt csokit, hogy a kepen lathato hatast kapjam. Kicsit hagyom allni, de tul sokaig nem szabad, mert megszarad. Vegul korbecsomagolom a tortat vele es hutobe rakom, mig megszikkad. A tetejet friss gyumolccsel (pl erdei gyumolcs) vagy bolti cukorkakkal vagy olvasztott csokibol keszult formakkal diszitem.

2010. szeptember 23., csütörtök

Angolosan 3. - Shepherd or Cottage pie

Hozzavalok:
  • 5-6 nagyobb krumplibol keszult krumplipure
  • 5-600 g daralt hus (barany a Shepherd, marha a Cottage pie-ba)
  • 1 voroshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy konzerv (kockara vagott) paradicsom
  • 5 ek paradicsompure
  • 100 g fagyasztott borso
  • bors, so, szerecsendio
  • olaj
  • sajt
Az aprora vagott hagymat, fokhagymat az olajon megpiritjuk, hozzaadjuk a hust es kevergetve barnulasig fozzuk. Ezutan mehet bele a paradicsomkonzerv levevel egyutt, paradicsompure, borso, fuszerek. Letakarom es egeszen addig hagyom, mig a hus meg nem fott. (Ha kozben elparolog alola a le, potlom vizzel!) Amint kesz, attoltom egy hoallo talba/tepsibe, megszorom sajttal es betolom az elomelegitett (180° C/160° C) sutobe 30-35 percre.

2010. szeptember 22., szerda

Angolosan 2. - Berry and almond crumble

Hozzavalok:
  • 500 g erdei gyumolcs (malna, szeder, eper, afonya...)
  • 60 g porcukor
  • 55 g vaj
  • 90 g finomliszt
  • 1/2 teaskanal orolt fahej
  • 50 g hamozott, aprora vagott mandula
A gyumolcsot hoallo talban elrendezem, raszorom a porcukor felet. Egy talban kezzel osszemorzsolom a vajat a liszttel, majd hozzakeverem a maradek porcukrot, a fahejat es a mandulat. Vegul egyenletesen raszorom a cukros gyumolcs tetejere es 180 (legkevereses 160) fokos sutoben 25 percig sutom. Joghurttal vagy jegkremmel talalom.
Megjegyzes: Iszonyat konnyu, es meg annal is finomabb!!!

2010. szeptember 18., szombat

Kremsajtos teszta

Hozzavalok:
  • 500 g teszta
  • 8 szelet bacon vagy sonka (ha szeretjuk husosan, akkor boven mehet bele)
  • 200 g kremsajt
  • 2 tojassargaja
  • 3 szar friss, aprora vagott petrezselyem
  • 300 ml leveskockabol keszult husleves
  • reszelt parmezan a tetejere
Mig fozzuk a tesztat, egy serpenyoben piritsuk meg a bacont. Ontsuk hozza a huslevest es hagyjuk foni, mig a le fele el nem parolog. Egy talban keverjuk ossze a kremsajtot a tojassargajaval. Ha kesz a teszta, szurjuk le es tegyuk vissza a meleg edenybe. Eloszor a bacont keverjuk hozza, majd a tojasos kremsajtot is. Rogton talaljuk, reszelt parmezannal, petrezselyemmel a tetejen.

2010. szeptember 15., szerda

Babapiskotas oroszkrem

Hozzavalok:
  • kb 200 g babapiskota
  • 5 egesz tojas
  • 150 g cukor
  • 100 g rumban aztatott mazsola
  • 100 g cukrozott (szaritott) gyumolcs
  • 3 dl tej
  • 30 g zselatin (~8 lap)
  • 6 dl tejszin
  • 1/2 rud vanilia
Mindenek elott beaztatjuk a mazsolat a rumba. Ezutan osszeallitjuk a kremet; az egesz tojasokat a tejjel, a cukorral es a kettehasitott vaniliaval goz felett surure fozzuk. A vegen hozzaadjuk a forro vizben felolvasztott zselatint. A tuzrol leveve addig kevergetjuk, amig kihul, de meg nem dermed meg a zselatintol. Hozzaadjuk a felvert tejszinhabot, a leszurt mazsolat, a szaritott gyumolcsot. Egy magas puding- vagy tortaformat belulrol egymas melle allitott, a mazsolabol visszamaradt rummal megkent babapiskotaval kibelelunk. A kremmel a format megtoltjuk, tetejet babapiskotaval beboritjuk. A tortat hutoben (aki ugy szereti melyhutoben) 2-3 orat allni hagyjuk, majd a format par pillanatra forro vizbe aztatva, kiboritjuk.
Megjegyzes: Goz felett az igazi, de turelem kell hozza!!! Kisse edes, tomeny lett az en izlesemnek, igy lehet legkozelebb kevesebb cukorral, es egy extra babapiskota reteggel fogom kesziteni. A formam egy nagy vajas doboz volt, amiben fel adagnyi krem lathato.
Alternativ ororszkrem, azaz pudingporos:
  • 100g mazsola
  • 1 csomag (40 g) vanilias pudingpor
  • 4 dl tej
  • 4 pupozott evokanal kristalycukor
  • 0,5 dl rum
  • 4 dl tejszin
  • 1 pupozott evokanal zselatin (~4 lap)
A pudingport a tejjel, cukorral kis langon -meg jobb, ha vizgoz felett- habverovel szorgalmasan kevergetve suru kremme fozzuk. A tuzrol leveve beleszorjuk a mazsolat, rummal izesitjuk es megvarjuk, mig kihul. A felvert tejszinhabhoz adjuk a felolvasztott zselatint, majd belekeverjuk a vaniliakrembe.

2010. szeptember 14., kedd

Mezes uzsonnakenyer

Hozzavalok:
  • 100 g szaritott gyumolcs (mazsola, datolya, sargabarack, mango, papaya...)
  • 70 ml meleg, gyumolcsos tea
  • 1-2 teaskanal mez
  • 1 tojas
  • 150 g finomliszt
  • 1 teaskanal sutopor
  • 1/2 teaskanal fuszerkeverek (pl mezes sutemeny keverek)
A szaritott gyumolcsot aztassuk be a meleg teaba, mig fel nem szivja a folyadek nagy reszet. Ezutan adjuk hozza a mezet, majd a tojas es jol keverjuk ossze. Egy masik talba ontsuk ossze a szaraz hozzavalokat (liszt, sutopor, fuszer). Vegul boritsuk a folyekony talba a szaraz osszetevoket es addig keverjuk, mig a liszt el nem tunik. Egy kiolajozott ozgerinc formaba ontsuk es sussuk 180 fokon (160 legkeveresesben) 20-25 percig.

2010. szeptember 12., vasárnap

Feher csokis, erdei gyumolcsos muffin

Hozzavalok:
  • 200 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 2 teaskanal instant kavepor
  • 2 egesz tojas
  • 1 evokanal oliva olaj
  • 1 teaskanal sutopor
  • 150 ml tej
  • 100 g feher csokolade (kisebb darabokra vagva)
  • 100 g friss vagy fagyasztott erdei gyumolcs
  • 1 reszelt alma
Lisztet a cukorral es a kaveporral osszekeverjuk. Egy masik talban felverjuk a tojasokat, hozzaadjuk az olajat, tejet. A folyekony masszat a szarazba ontjuk, majd kisse osszedolgozzuk, vegul beleszorjuk a csokit, gyumolcsot is. Osszekeverjuk a tesztat lazan, de ne keverjuk tul. Muffin formakba toltjuk 2 kiskanal segitsegevel, majd 200 fokon (180 legkevereses) 20-25 percig sutjuk.
Megjegyzes: Porcukor helyett barna cukrot hasznaltam, amiatt lettek ennyire sotetek a muffinok. A belseje a sok gyumolcstol, csokitol nagyon gazdag lett!!!

2010. szeptember 9., csütörtök

Gyumolcsos turotorta

Hozzavalok:
  • 220 g finomliszt
  • 140 g vaj v. margarin
  • 20 g kakaopor
  • 70 g porcukor
  • 1 egesz tojas
  • 250 g turo
  • 150 g tejfol
  • 100 g cukor
  • 1 citrom heja
  • 1 csomag vanilias cukor
  • 3 egesz tojas
  • 25 g liszt
  • 50 g vaj
  • 200 g friss gyumolcs (ribizli, malna, eper, szeder...)
  • 1 csomag piros tortazsele
A teszta elkeszitesehez a tojas kivetelevel egy talban osszemorzsoljuk a hozzavalokat, majd a tojast hozzaadva tesztava gyurjuk. Lisztezett deszkan kerek lapot nyujtunk belole, es kibelelunk vele egy 20 cm atmeroju piteformat. Az aljat megszurkaljuk, es a hutobe tesszuk pihenni, mig a tolteleket elkeszitjuk. A toltelek hozzavaloit egy talban alaposan osszekeverjuk, ha szukseges, a turot elotte szitan attorjuk. A tolteleket a tesztara ontjuk, es 150 fokon kb 1 oraig sutjuk. Ha teljesen kihult, a tetejet beboritjuk gyumolccsel, majd a tortazselet a zacskon levo utasitas szerint elkeszitjuk, es raontjuk.
Megjegyzes: Egy fel ora utan levettem a sutot 130-ra, mert kezdett megbarnulni a teteje, de a belseje meg nem volt kesz. Igy is 'csak' 45 percig sutottem. Egy egyszeru, de nagyon, nagyon, nagyon finom torta!!!

2010. szeptember 5., vasárnap

Vajaskifli (Horvat Ilonkas)




Hozzavalok:
  • 500 g finomliszt
  • 350 g vaj, margarin vagy 300 g zsir
  • 20 g eleszto
  • 2 dl tej
  • 50 g cukor
  • 1 egesz tojas es 1 tojassargaja
  • so
A vajat 100 g liszttel eldolgozzuk, tegla alakura formaljuk es hidegre tesszuk. Az elesztovel es a langyos tejjel felsuru kovaszt keszitunk. Ha jol megkelt (kb 20-30 perc), a tojast a cukorral elkeverve es a lisztet hozzaadva, gyurotablan kidolgozzuk. Egy oraig langyos helyen kelesztjuk, aztan huvos helyen lehutjuk (kb 20 percig). Lisztezett deszkara boritjuk, kinyujtjuk, a lisztes vajat a kozepere tesszuk es a tesztat minden oldalrol rahajtogatjuk, a vajat teljesen beboritjuk. A beburkolt tasztat a nyujtofaval megnyomkodjuk es teglalap alakura kinyujtjuk. A tesztat 3x egymasra hajtjuk. Mindjart utana kinyujtjuk, majd ujra 3x-osan osszehajtjuk. Ezt kovetoen hideg helyen pihentetjuk 20 percet. Ezutan meg 2x kinyujtjuk es hajtogatjuk, utana a tesztat feldolgozzuk; vekonyra kinyujtjuk, haromszogeket vagunk belole (en raktam nehanyba lekvar es vajkremet) kifliket csavarunk, tetejet cukros tejjel megkenjuk es kozepesen forro sutoben pirosra sutjuk.

2010. szeptember 4., szombat

Aranygaluska (Horvath Ilonkas)

Hozzavalok:
  • 500g finomliszt
  • 20 g eleszto
  • 2 tojassargaja
  • 3 dl tej
  • 60 g zsir, vaj vagy margarin
  • 50 g porcukor
  • csipet so
1 dl langyos tejjel, 5 g cukorral, az elesztovel es 3 kanal liszttel kovaszt keszitunk. A tojassargakat a cukorral elkavarjuk, hozzaontjuk a tejet, amiben feloldottuk a sot. A liszt kozepebe melyedest keszitunk, es abba ontjuk a hozzavalokat a kovasszal egyutt. Fakanallal jol kidolgozzuk, hogy holyagos legyen, es hozzaontjuka az olvasztott vajat is, amivel szinten jol eldolgozzuk. Langyos helyen egy oraig kelesztjuk. Lisztezett feluletre kiboritjuk, majd kinyujtast kovetoen pogacsaszaggatoval szaggassuk ki. Zsirozott tortaformaba helyezzunk belole egy sort es locsoljuk meg olvasztott vajjal. Minden sor tesztat hintsunk meg boven dios cukorral. Ujbol kelesztjuk, ketszeresere, majd lassu tuznel sutjuk. Vaniliamartas, ill. csokoade- vagy borsodot adunk hozza.
Megjegyzes: 150 fokon kb 40-45 percig sutottem.

Vaniliamartas
Hozzavalok:
  • 1/2 l tej
  • 2 tojassarga
  • 50 g cukor
  • 1 kaveskanal finomliszt
  • 1 csomag vanilias cukor vagy 1/4 rud vanilia
  • 10 g vaj
A tojassargakat 1 dl tejjel, a cukorral es liszttel elkeverjuk. A tejet a vaniliaval felforraljuk es forron a tojassargakhoz ontjuk. Tuzre tesszuk es folyamatosan kevergetve addig fozzuk, amig surusodni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojassarga osszecsomosodik benne. Akkor van kesz, ha a kanalrol nem fut le, hanem azt surun bevonja. Ha a tuzrol levettuk, belekeverjuk a vajat.

2010. szeptember 2., csütörtök

Angolosan 1. - Yorkshire Pudding

Hozzavalok:
  • 2 tojas
  • ugyanannyi tej
  • ugyanannyi finomliszt
  • olaj
Eletem elso keracioi, mert hat ez egy unnepi, vasarnapi 'koret' itt az angoloknal, es aki nem hogy csak angollal, de raadasul angol szakaccsal el egyutt.... De vegre eljott a nagy nap, es csinalhattam en egyedul! A tesztaja szinte palacsinta teszta. Egy merotalba utom a tojasokat, kifigyelem, hogy kb hany mili (altalaban 200 ml), majd hozzaontok ugyanennyi tejet es vegul ugyanennyi lisztet. Kezi mixerrel par perc alatt osszekeverem, majd a forro, bo olajjal kiontott formaba csurgatom es betolom az elomelegitett (ennel nem lehet csalni, elo kell legyen melegitve!) 180 fokos sutobe. A format a keszitesi ido alatt a sutoben tartom, igy felforrosodik az olaj benne. Kb 25-30 perc alatt emelkedik fel es valik aranybarna, ropogossa.
Forma, amit mi hasznalunk, de lehet normal meretu muffinosban is (akkor tobb kicsi lesz) ill. szinte akar mekkora, fem edenyben (ugy ugye egy nagyot csinalok es felszeletelem a csaladnak).

Itt pedig egy kep arrol, hogy hogyan is szokik kinezni egy vasarnapi ebed angoleknal.(Az utolso 2 kep nem az enyem, az internetrol szedtem!)
Related Posts with Thumbnails